Oktober 2019![]() |
Staatssecretaris van Veldhoven komt met nieuwe plannen voor asbestdaksaneringIn een brief aan de Tweede Kamer geeft mevr. van Veldhoven een overzicht van de plannen na het stuklopen van het wettelijke traject. Het belangrijkste is dat wordt afgezien van verdere pogingen om daksaneringen via een wet te regelen. De aanpak verloopt nu via 'verleiding', door het beschikbaar stellen van aantrekkelijke voorzieningen. Het voorstel bevat veel bekende punten en enkele nieuwe. Zo wordt (opnieuw) een Fonds voor leningen aangekondigd, maar wel met de mogelijkheid van aflossingsvrije leningen. Dat laatste is nieuw en belangrijk voor de krappe portemonnee. We zijn benieuwd naar de verdere voorwaarden, maar daarover niets. Verder wordt samenwerking met belangenorganisaties van woningeigenaren aangekondigd. Ook dat is nieuw. We zijn benieuwd of we gelegenheid krijgen onze wensen in te brengen en in hoeverre daar gehoor aan zal worden gegeven. Daarvan zal ons advies aan woningeigenaren afhangen.
|
juni 2019![]() |
Wat nu?Nu de Eerste Kamer de asbestdakenwet heeft afgewezen is een onduidelijke situatie ontstaan. Zullen asbestdaken nu wel of niet verboden worden? De staatssecretaris heeft aangekondigd dat ze zich beraadt. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste criteria bij het vaststellen of een asbestdakverbod zinnig of onzinnig is?
|
mei 2019![]() ![]() ![]() |
Nu hoort u het eens van een ander ...Deze organisaties en deskundigen maken gehakt van het asbestdakenbesluit van de regering en roepen de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel af te wijzen. Zie op 28 mei het debat over dit onderwerp in de Eerste Kamer.
|
mei 2019Gebied waar asbestdakinventarisatie achter de rug is![]() (klik op de kaart voor de bron asbestversnelling.nl) |
Onduidelijkheid troef in asbestdakendossierDe chaos bij de sanering van asbestdaken heeft een voorlopig hoogtepunt bereikt. Een overzicht:
Deze onduidelijkheid en tekorten, vier jaar na de start van de operatie, maakt dat woningeigenaren de situatie voorlopig aanzien. De markt stort in en zo wordt de beoogde einddatum (2025) helemaal een illusie.
|
maart 2019![]() ![]() |
Deskundigenbijeenkomst in de Eerste Kamer (2)De deskundigenbijeenkomst, georganiseerd door de Eerste Kamer op 26 maart, is prettig verlopen. Er waren goede sprekers uit verschillende groepen en de belangstelling van de Kamerleden was groot. Dat bleek uit de vragen en discussies na afloop van de lezingen. De meest opmerkelijke voordrachten kwamen van de deskundigen op asbestgbied, prof. Helsloot van de universiteit van Nijmegen en het Crisislab en de heer Rozema van de GGD Amsterdam. Zij pleitten voor een minder zware omgang met asbest, als het mogelijk is. Volgens prof. Helsloot is niemand gediend met het verwijderen van asbestdaken (behalve de saneringssector en de dakdekkers). Voor gezondheidseffecten is het niet nodig. Als de overheid het toch wil dan moet zij zelf maar de daksanering betalen. Eenzelfde standpunt werd vertolkt door de heer Mulder van de Vereniging Eigen Huis. Rob Ekkers van onze Contactgroep onderschreef dit standpunt en ging verder in op het gebrek aan inzet van de overheid om de daksaneringen echt tot een succes te maken, op organisatorisch en financieel gebied.
|
maart 2019![]() |
Deskundigenbijeenkomst in de Eerste KamerOp dinsdag 26 maart organiseert de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de asbestdakenwet. De beantwoording van staatssecretaris van Veldhoven van vragen van de Kamer heeft veel kritiek uit de samenleving (ook van ons) opgeroepen. De deskundigenbijeenkomst is waarschijnlijk de laatste gelegenheid om een halt toe te roepen aan deze ontoereikende wet, die bedoeld is voor het saneren van boerenschuren, maar daarbij grote aantallen woningeigenaren in de problemen brengt. Wij willen dit laatste voorkomen. Op de website van de Eerste Kamer vindt u alle informatie over de deskundigenbijeenkomst. ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← Vooraf, om 12.30 op die 26e maart, wordt namens de CEAW een petitie en een (asbestvrije) daklei aangeboden aan de voorzitter van de Kamercommissie IWO (die dit onderwerp behandelt). Dit gebeurt om 12.30 voor de ingang van de Eerste Kamer, Binnenhof 22 in den Haag. U kunt daarbij zijn en om 15.30 de deskundigenbijeenkomst bijwonen vanaf de publieke tribune. Zaterdag 23 maart zond EenVandaag een reportage uit Alkmaar uit over het asbestdakenprobleem.
|
maart 2019![]()
|
Nieuwe inzichten asbestdaksaneringNa het debat op 6 maart over het gebrek aan grip op de saneringssector zijn drie moties aangenomen, die beogen de asbestdaksanering eenvoudiger en dus minder kostbaar te maken. Aartsen (VVD) wil dat nauwkeuriger wordt bepaald hoe risicovol een bepaalde asbestsanering is, en dat dan een aangepaste set veiligheidsmaatregelen kan worden gekozen. Nu zijn er slechts twee risicoklassen, en wordt voor de zekerheid altijd klasse 2 gekozen (die met de maanpakken). Von Martels (CDA) stelde voor te onderzoeken of het saneren van asbestdaken volgens risicoklasse 1 kan gebeuren. Dat zou betekenen dat daarvoor geen mannen in maanpakken meer nodig zijn. De sanering zou dan door de dakdekker kunnen worden gedaan, met eventueel eenvoudige beschermende maatregelen (bv. een mondkapje). Ook zou doe-het-zelf weer tot de mogelijkheid kunnen gaan behoren. Met daarbij wel een nieuw gevaar voor de gezondheid: van het dak vallen ... Een aangenomen motie van het lid Stoffer (SGP) wil dat het afdekken van te verwijderen asbest met een schuimlaag wordt mogelijk gemaakt. Dat zou het vrijkomen van asbestvezels tijdens de werkzaamheden voorkomen, waardoor ook hier een lagere risicoklasse kan worden bereikt. Deze maatregelen zouden de kosten van de sanering kunnen doen verminderen.
|
maart 2019![]() |
Gevaar werken met asbest vaak overschatTNO, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit in Nijmegen en het onderzoeksbureau Crisislab hebben in een gedegen rapport aangetoond dat de zware veiligheidsmaatregelen, die bij het werken met en verwijderen van asbesthoudende materialen verplicht zijn, niet in verhouding staan tot de risico's. Daarmee is aangetoond dat ten onrechte een zware last wordt gelegd op de schouders van degenen die voor deze maatregelen moeten betalen. Deze nieuwe informatie is van groot belang voor woningeigenaren, die immers duizenden euro's kwijt zijn wanneer ze - verplicht - hun dak laten saneren. Interessant om te zien in hoeverre dit nieuwe inzicht zal leiden tot verlichting van de eisen en dus tot verlaging van de kosten. Wellicht schept dit ook mogelijkheden om woningeigenaren te compenseren voor de onnodige extra kosten, die ze hebben moeten maken voor maatregelen die kennelijk overbodig waren. Het rapport - Inzichten voor proportioneel asbestbeleid - is op te halen door te klikken op de afbeelding links.
|
Januari 2019![]() Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de asbestdaksanering. De staatssecretaris van dat ministerie, Stientje van Veldhoven, heeft het onderwerp in haar portefeuille. |
In haar brief van 8 januari 2019 aan de Tweede Kamer gaat zij in op vragen, die in het debat in oktober 2018 zijn gesteld. Verder heeft het Programmabureau Asbestversnelling, dat is ingesteld om zijn naam waar te maken, een stand van zaken gepubliceerd. Om deze documenten op te halen:
|
Januari 2019![]() ![]() In week 3 veel belangstelling van deze media voor asbestdaken. Zie deze aankondigingen: |
|
December 2018![]() Essent heeft een prachtige oplossing voor het saneren van grote asbestdaken, zoals we die vinden op boerenschuren. |
Als ze het dak vol mogen leggen met zonnepanelen vervangen ze de oude asbestplaten door asbestvrije dakbedekking. De zo opgewekte energie is voor Essent, waarmee de kosten van de sanering worden betaald. Een prachtige win-win situatie, waarmee veel boerenbedrijven uit de problemen kunnen worden geholpen. De vraag rijst of dit ook voor particulieren mogelijk is. Daar zijn de problemen voor mensen, die een voormalige boerderij met een flinke schuur bewonen, minstens zo groot. Helaas, volgens Essent is dat (nog?) niet mogelijk omdat bij particulieren de BTW niet aftrekbaar is. Dat heeft een negatieve invloed op het verdienmodel. Zo hebben particulieren dubbel nadeel van de BTW-heffing: ze moeten deze kosten niet allen ophoesten, maar ze staat ook een mooie oplossing als die van Essent in de weg. Lees hier het artikel op de Essent-site.
|
December 2018![]() behandelt Wet Milieubeheer Deze wordt ook wel de asbestdakwet genoemd. Die regelt dat eind 2024 alle asbestdaken gesaneerd moeten zijn. |
Eerste Kamer behandelt Wet MilieubeheerHet wetsvoorstel is in oktober 2018 door de Tweede Kamer geaccepteerd. Nu moet de Eerste Kamer zich er nog over uitspreken. Als die akkoord gaat is de wet een feit. (Merkwaardig: alle onrust tot nu toe was dus gebaseerd op alleen maar een wetsvoorstel!) Diverse belangengroepen hebben de Eerste Kamer hun bezwaren tegen de inhoud van het wetsvoorstel laten weten:
De Tweede Kamer heeft zich niets van onze bezwaren aangetrokken. Hopelijk gaat het in de Eerste Kamer anders en beter! Een voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) vond plaats op 4 december 2018. Klik hier voor de vragen aan de regering n.a.v. dit onderzoek.
|