Verdere informatie
Op deze pagina vindt u een links naar een groot aantal bronnen met informatie over asbest, sanering, gezondheid en wat er verder mee samenhangt.
Asbest
-
Kenniscentrum Infomil
Infomil (een onderdeel van Rijkswaterstaat) is het kenniscentrum voor asbestinformatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu
- Asbest Magazine
- Klokhuis uitzending over asbest
- Voorbeeld van een saneringsproject (Vlasman)
Milieu Centraal
Wie rekening wil houden met het milieu loopt vaak tegen vragen aan. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop? Hoe eet ik klimaatvriendelijk? Welk vervoermiddel belast het milieu het minst? Waar laat ik een oude videoband? Milieu Centraal helpt met praktische en betrouwbare informatie.
-
Zie hier hun informatie over asbest en asbestverwijdering.
Ecorys
Adviseert overheden, besturen en instellingen over strategische vraagstukken. Onderstaande rapporten zijn gemaakt op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ze liggen aan de basis van de Wijziging van het Asbestwet 2024 *). MKBA betekent: maatschappelijke kosten-baten analyse.
- MKBA asbesthoudende (golfplaten) daken en gevelpanelen. Kosten en baten van saneringsalternatieven.
- Actualisatie per januari 2015 van bovenstaand rapport.
Wetenschappelijk onderzoek
-
Gezondheidsraad
Asbest: Risico's van milieu- en beroepsmatige blootstellingOp dit rapport is de Asbestwet 2024 *) gebaseerd.
Instituut asbest slachtoffers (IAS)
Alle asbestsoorten zijn gevaarlijk, ook het witte asbest (chrysotiel). Dat wordt in het algemeen aangenomen en door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Toch verschijnen er soms onderzoeken die deze conclusie nuanceren. Zie hier.
Een IAS-pagina met een samenvatting van veel wetenschappelijke artikelen over asbest. Zoek naar de term chrysotiel en het valt op dat in diverse artikelen het gezondheidsrisico van chrysotiel bij beperkt contact genuanceerd wordt
- RIVM heeft veel pagina's over asbestrisico's voor de gezondheid.
Overheid
- Asbestverwijderingsbesluit 2005
- Wijziging asbestverwijderingsbesluit 2005 (toevoeging saneringsplicht asbestdaken aan dit besluit)
- Commentaar van de Raad van State op bovenstaand wijzigingsbesluit.
- Website VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)
- Voorbeeld gemeentelijke ondersteuning bij financiering asbestsanering. In bijlage 2 van dit document staan links naar documenten van de SVn, die de diverse leningsvormen en -voorwaarden beschrijven.
- Subsidieregelingen. Deze link toont aan dat de meeste en interessantste subsidieregelingen alleen voor bedrijven beschikbaar zijn.
Financiering
- SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting
- Energiebespaarlening
Uitleg subsidieregeling asbest verwijdering
Lotgenoten
Hier vindt u links naar groepen elders in het land die met hetzelfde probleem kampen
Lelystad, Tjalk Lelystad, Haf*) Voluit: Besluit van wijziging asbestverwijderingsbesluit 2005. Het wetsontwerp, dat dit besluit van een wettelijke basis moest voorzien, is in 2019 in de Eerste Kamer verworpen. Er is dus geen wettelijke grondslag meer voor het verwijderen van asbestdaken. Dat neemt niet weg dat de overheid nog steeds een einde wil maken aan asbestdaken.