Rol van de gemeenten

De gemeenten hebben een belangrijke rol te vervullen het asbestdaken-dossier. Elders op deze site konden we al zien dat die rol ligt in het stimuleren van het saneren van gehele blokken (of buurten, wijken) in plaats van afzonderlijke huizen. Dat kan door voorlichting, financiële voorzieningen, vergunningen en (zachte) druk. Verder kunnen de gemeenten stimuleren dat tegelijk met de sanerings­werkzaamheden aan nuttige isolatie en ener­gie­opwekking wordt gedacht.

Het blijkt echter dat veel gemeenten zich daar nog weinig bewust van zijn. In veel gevallen reageren gemeenten maar mondjesmaat op verzoeken van burgers, en etaleren ze afstandelijkheid bij verzoeken om de regie in handen te nemen. Het besef dat de asbestdaken een gezamenlijk probleem van burgers én gemeenten zijn is nog niet erg doorgedrongen op gemeentelijk niveau. Dat is onterecht. We herinneren nog maar eens aan de tijd van de bouw van de woonwijken, waar het hier om gaat. Asbest bevattende bouwmaterialen werden met instemming toegepast wegens hun gunstige eigenschappen, hoewel de gevaarlijke kanten ervan allang bekend waren.

Via deze pagina kan inzicht verkregen worden in de rol die diverse gemeenten op zich nemen of genomen hebben bij het faciliteren van de sanering. Door op een link hieronder te klikken krijgt u een overzicht van de stappen die de betreffende gemeente neemt in het asbestdakendossier. Zo kunnen gemeenten en burgers zien wat er elders plaatsvindt.

Hebt u informatie over een gemeente? Geef het door: . Als u wilt optreden als verzamelpunt voor plaatsgenoten kunt u dit ook melden. Om spam te voorkomen worden e-mail adressen onherkenbaar voor 'grazerbots' vermeld.

Ingeschreven

Hieronder vindt u de lijst van de gemeenten, van onze ingeschreven woningeigenaren. Wij adviseren iedereen contact te zoeken met plaatsgenoten, om gezamenlijk op te trekken in de asbestproblematiek.

Aalden,

Aerdenhout,

Alkmaar,

Apeldoorn,

Baexem,

Bergen op Zoom,

Berkel en Rodenrijs,

Beuningen,

Budel,

Dieren,

Dodewaard,

Dordrecht,

Eindhoven,

Emmeloord,

Es,

Geulle,

Glimmen,

Grave,

Hoevelaken,

Hollandscheveld,

Hoofddorp,

Knegsel,

Koewacht,

Koudekerke,

Laag-Keppel,

Landgraaf,

Leende,

Leidschendam,

Lelystad,

Leusden,

Maarn,

Maastricht,

Montfoort,

Naaldwijk,

Nederasselt,

Nijeveen,

Nijverdal,

Oldebroek,

Onstwedde,

Oosterhout N.BR.,

Oostvoorne,

Ossendrecht,

Posterholt,

Putten,

Rheden,

Rheeze,

Ridderkerk,

Rijen,

Roermond,

Ruurlo,

Silvolde,

Sint Michielsgestel,

Ten Boer,

Terborg,

Terneuzen,

TIEL,

Uithoorn,

Ureterp,

Valkenburg,

Valkenburg a/d Geul,

VEELERVEEN,

Velden,

Velsen zuid,

Vlaardingen,

Voerendaal,

Voorburg,

Voorhout,

Vorden,

Wagenborgen,

Westmaas,

Wezuperbrug,

Wijchen,

Workum,

Zeist,

Zevenbergen,

Zoetermeer,

Zuidwolde


160227